Düşünce Suçu(!?)na Karşı Girişim’in, 1997 yılından bu yana düzenlediği ‘Düşünce Özgürlüğü için İstanbul Buluşması’nın 9.’su 24 ve 25 Mayıs tarihlerinde Bilgi Üniversitesi Santral Kampüsü’nde düzenlendi.
İstanbul Bilgi Üniversitesi ile Şeffaflık Derneği’nin desteği, ifade ve basın özgürlüğü üzerine çalışan hak örgütlerinin katılımıyla gerçekleşen buluşmada ülkede yaşanan ifade özgürlüğü ihlalleri örneklerine ait tanıklıkların yanında “Şeffaflık ve İfade Özgürlüğü”, “Kamuda şeffaflık”, “Medya ve Sosyal Medya’nın rolü” ve “Soma ve Türkiye’de Şeffaflık” başlıklarıyla paneller yer aldı.
Etkinliğin açılışı Bilgi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Turgut Tarhanlı, Freedom House’tan Dr. Karin Deutsch Karlekar, Amnesity International’dan (Uluslararası Af Örgütü) Andrew Gardner, Article 19’dan Nathalie Losekoot, Uluslararası Pen’den Eugene Schoulgin ve Human Rights Watch’tan Emma Sinclair Webb’in konuşmalarıyla gerçekleşirken; Sınır Tanımayan Gazeteciler’den (RSF) Johann Bihr, IFEX’ten Annie Game, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’ndan (AGİT) Dunja Mijatovic, Gazetecileri Koruma Komitesi’nden (CPJ) Joel Simon ve Transperancy International’dan J.C. Weliamuna da açılışa video mesajlarıyla katıldı.
Açılıştaki konuşmalarda Andrew Gardner ifade özgürlüğünün; bağımsız ve tarafsız bir yargının olmadığı, özgürlükleri ihlal edenlerin yargılanmadığı bir ortamda mümkün olamayacağını belirtirken insan hakları açısından hesap verilebilirliğin öneminin altını çizdi. Human Rights Watch’tan Emma Sinclair Webb ise Nisan ayında kabul edilen Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) yasasına dikkat çekerken söz konusu yasayı şeffaflık ve hesap verilebilirlik açısından tehdit edici olarak tanımladı.
Uluslararası Pen’den Eugene Schoulgin, Türkiye’de son bir yılda yaşanan gelişmeleri ürkütücü ve hayal kırıklığına uğratıcı olarak tanımlarken iktidar partisinin politikalarıyla ilgili yurtdışındaki algının da değiştiğini ifade etti.
Düşünce Özgürlüğü için 9. İstanbul Buluşması’nda ilk gün Prof. Dr. Yaman Akdeniz, Şeffaflık Derneği’nden Sevi Fırat ve Alternatif Bilişim’den Ali Rıza Keleş şeffaflık ve ifade özgürlüğü; Sınır Tanımayan Gazeteciler’den (RSF) Erol Önderoğlu, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) başkanı Turgay Olcayto ve gazeteci Ercan İpekçi şeffaflaşmada medya ve sosyal medyanın rolü; Prof. Dr. Turgut Tarhanlı, Kocaeli Üniversitesi’nden Doç. Dr. Aziz Çelik ile Helsinki Yurttaşlar Derneği ve Çağdaş Hukukçular Derneği üyesi avukat Murat Dinçer ise Soma ve Türkiye’de şeffaflık konusunu tartıştı.
Etkinliğin ikinci günündeki oturumlarda ise yurtdışından gelen temsilcilerin yer aldığı söyleşiler gerçekleştirildi. Pazar günü gerçekleşen ilk oturumda Norveç PEN temsilcisi William Nygaard, Article 19 yetkilisi Nathalie Losekoot ve Uluslararası PEN temsilcisi Eugene Schoulgin, Türkiye’nin demokrasi ve şeffaf toplum değerlerinden uzaklaşmaya dönüş işaretlerden endişe ettiklerini belirttiler.
CNN Türk haber sunucusu Nevşin Mengü’nün kolaylaştırıcı olduğu oturumda ise Dr. Karin Deutsch Karlekar, Freedom House’un Türkiye’nin “basını özgür olmayan ülkeler” statüsünde yer aldığı raporuna ve sonuçlarına açıklık getirdi. Karlekar, dünyadaki genel eğilimin milli güvenlik, ulusal çıkarlar gibi bahanelerle basının denetlemeye çalışılıyor olması olduğunu, ayrıca Türkiye ve Tayland gibi ülkelerde bilginin yayılmasına karşı internet ve sosyal medyaya dönük olarak da kısıtlamalar var olduğunu belirtti.
Massachusetts Institute of Technology’den Prof. Dr. Noam Chomsky ‘nın de telekonferans yöntemiyle katıldığı toplantının sonunda Düşünce Suçu (!?)na Karşı Girişim’den Şanar Yurdatapan online Düşünce Suçları Müzesi’nin açılışını yaptı.
Düşünce Özgürlüğü için 9. İstanbul Buluşması videosunu izlemek için: http://www.youtube.com/watch?v=uIw1vYbzxdI
Program
Düşünce Özgürlüğü için 9. İstanbul Buluşması 24 Mayıs 2014 Cumartesi 09:30 AÇIŞ KONUŞMALARI Dr. Karin Deutsch Karlekar (Freedom House), Andrew Gardner (a.i.), Nathalie Losekoot (Article 19),…
Düşünce Özgürlüğü için 9. İstanbul Buluşması
24 Mayıs 2014 Cumartesi
09:30 AÇIŞ KONUŞMALARI
Dr. Karin Deutsch Karlekar (Freedom House), Andrew Gardner (a.i.), Nathalie Losekoot (Article 19), Eugene Schoulgin (Uluslararası PEN), Emma Sinclair Webb (HRW), Prof. Dr. Turgut Tarhanlı (İstanbul Bilgi Üniversitesi)
Video mesajları: Johann Bihr (RSF), Annie Game (IFEX), Dunja Mijatovic (AGİT), Joel Simon (CPJ), J. C. Weliamuna (Transparency International)
10:30 TANIKLIKLAR-1: Türkiye’den tanık ifadeleri
11:15 ………. KAHVE ARASI ……………….
11:30 PANEL-1: ŞEFFAFLIK ve İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ
Prof. Dr. Yaman Akdeniz (Moderatör, İstanbul Bilgi Üniversitesi)
Sevi Fırat (Şeffaflık Derneği)
Ali Rıza Keleş (Alternatif Bilişim Derneği)
12:30 PANEL-2: KAMUDA ŞEFFAFLIK
Hıfzı Deveci (Kamu Yönetimi Uzmanı, Danışman)
Gönenç Gürkaynak (Avukat)
Fikret Toksöz (Moderatör, Helsinki Yurttaşlar Derneği Yönetişim Danışmanı)
13:30 *********YEMEK ARASI *******
14:45 TANIKLIKLAR-2 : Türkiye’den tanık ifadeleri
15:30 PANEL-3: MEDYA ve SOSYAL MEDYA’nın rolü
Ercan İpekçi (Gazeteci)
Turgay Olcayto (Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı)
Erol Önderoğlu (Moderatör, Bianet, Sınır Tanımayan Gazeteciler Temsilcisi)
Deniz Zeyrek (Hürriyet gazetesi Ankara temsilcisi)
16:30 …….. KAHVE ARASI ……………….
16:45 PANEL- 4: SOMA ve TÜRKİYE’DE ŞEFFAFLIK
Doç. Dr. Aziz Çelik (Kocaeli Üniversitesi)
Murat Dinçer (Avukat, Helsinki Yurttaşlar ve Çağdaş Hukukçular Derneği üyesi)
Prof. Dr. Turgut Tarhanlı (Moderatör, İstanbul Bilgi Üniversitesi)
****************************************************************************
25 Mayıs 2014 Pazar
14:00 TÜRKİYE DIŞARIDAN NE KADAR ŞEFFAF GÖRÜNÜYOR?
Video: Geoffrey King’in mesajı (CPJ/ Gazetecileri Koruma Örgütü)
Nathalie Losekoot (Article 19, Kıdemli Müdür)
William Nygaard (Yayıncı, Norveç PEN Başkanı)
Eugene Schoulgin (Uluslararası PEN, 2. Başkan)
15:00 DÜNYANIN ÖZGÜRLÜK HARİTASI (Freedom House Raporu)
Dr. Karin Deutsch Karlekar (Freedom House, Yönetici editör)
Nevşin Mengü (Moderatör, CNNTÜRK)
16: 00 …….. KAHVE ARASI ……………….
16:15 VIDEO KONFERANS
Prof. Noam Chomsky (MIT Massachusetts Teknoloji Enstitüsü- ABD) , Şanar Yurdatapan (Moderatör, Düşünce Suçu!?na Karşı Girişim)
17:15 DÜŞÜNCE SUÇLARI MÜZESİ’nin açılışı
Prof. Noam Chomsky (MIT Massachusetts Teknoloji Enstitüsü- ABD)
Program sunumu: Çağlar Çabuk