Düşünce Özgürlüğü Ağı’nın amacı, düşünce ve ifade özgürlüğünün önündeki yasal engelleri kaldırmak, hukuk dışı uygulamalara son vermek ve düşünce suçlularını -ki düşünen ve susmayan herkes, her an düşünce suçlusu olabilir- yalnız bırakmamak.; bu amaca uygun eylem biçimleri geliştirmek ve uygulamak. Sizi de katılmaya davet ettiğimiz bu ağ, bireylerin kendi kararlarıyla ve eylemleriyle örülü, hiyerarşisiz, gevşek bir yapı. Şu anda İstanbul, Ankara ve İzmir girişimleri bulunuyor.
Neler yapılabilir?
* Sivil itaatsizlikler: Bir kişinin suç sayılan sözlerini tekrarlayarak savcılara kendini ihbar.
* Dava izleme: Düşünce suçlularını yalnız bırakmamak, davalarına izleyici olarak katılmak.
* Hapishane ziyaretleri. Hapse giren düşünce suçlularını kaderlerine terk etmemek.
* Basın toplantıları, konferanslar paneller düzenlemek.
* Yaratıcılığın hududu yok, şiddet içermeyen her yöntem kullanılabilir.
Bir eylem nasıl oluşur, nasıl katılabilirim?
Düşünce ağının bir parçası olmak çok kolay. “Ah, şu da yapılmalıydı” diyorsanız, sitemizde bulunan ÖNERİLER butonundan yeni eylem önerisi yapabilirsiniz. Bir öneriye beş kişi katıldığında bu öneri bir eyleme dönüşür. Katılımcılar gelecek ayın ilk Pazartesi (Kara Pazartesi) günü katılan tüm şehirlerde eş zamanlı olarak bir araya gelir ve eylemleri gerçekleştirirler. Bu ağın DESTEKÇİSİ olmak, her eyleme katılmak zorunluluğunu getirmez. Herkes kendine yakıştırdığı eyleme katılır, içine sinmeyenlere katılmaz. Herkes sadece kendi katıldığı eylemin etik ve hukuki sorumluluğunu taşır.
Bu üç ilden birinde yaşamıyorsanız? O halde sizin gibi düşünen birkaç dostunuzla birlikte kendi şehrinizde yeni bir girişim oluşturarak ağı genişletebilirsiniz. Tabii bu işin hamallığını durumu uygun olan bir kişinin üstlenmesi gerekiyor. Kara Pazartesi yaklaşırken belirlenen eylemler için yapılacak basit ön hazırlıklar için gereken bilgiler, örnekler, basın duyurusu taslak formlarını vs. biz size iletiyoruz. Mesleğiniz ya da yetilerinizi kullanarak farklı şekillerde destek olabilirsiniz. Gazeteciyseniz eylemlerin duyurulmasına yardımcı olabilir, hukukçuysanız hukuki destek sağlayabilir, akademisyenseniz konuyla ilgili çalışmalar, paneller yapılmasına ön ayak olabilirsiniz.
Bugüne kadar neler yapıldı?
Düşünce Özgürlüğü Ağı’nın nüvesi bundan 21 yıl önce, Yaşar Kemal’in DGM’de yargılanması sonrasında başlayan ve ısrarla süren sivil itaatsizlik zinciri. 10 yıl süren bu eylemlerde 80.000’e yakın insan düşünce suçundan yargılananlara destek oldu. Türkiye Düşünce Özgürlüğü ağı, “#AyşeYalnızDeğil”, “Akademisyenlere Destek” ve “Dündar ve Gül için Sivil İtaatsizlik” olmak üzere 3 eylem zincirine İstanbul, Ankara ve İzmir'den katılan 87 kişi ile başlamıştı, şimdi ise bu eylemleri genişletme ve süreklilik kazandırma safhasında. Çığ gibi büyüyen davalar karşısında, sizi Düşünce Özgürlüğü Ağı’nı büyütmeye çağırıyoruz.
Eylemlerin sürdürülebilirliği, zor toplanacak ama kısa sürede dağılabilecek büyük kalabalıklar yerine, ülkenin dört bir yanında yayılacak ve devamlılık gösterecek küçük gruplara bağlı. Geçtiğimiz günlerde Barış İçin Akademisyenler’in suçuna ortak olan, Aydın’dan 46 kişiye, Beyaz Show’daki sözleri nedeniyle hakkında soruşturma açılan Ayşe Çelik’in suçuna ortak olan İstanbul, İzmir ve Ankara’dan 30 destekçimize dava açıldı. Bu davalardaki “suç(!?)”a da ortak olacak yeni destekçilerimiz olacaktır elbet!