Yargıtay Ceza Genel Kurulu, 2013 yılında, Aydın Nazilli'de yaptığı bir açıklamada o dönem Başbakanlık görevinde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkında “hain” ifadesini kullanan Onur Altınkaynak’ın eleştiri sınırını aştığına ve “hakaret suçu” işlediğine hükmetti.
Söz konusu konuşma nedeniyle ‘kamu görevlisine karşı görevinden dolayı hakaret’ iddiasıyla açılan davada Aydın 2. Sulh Ceza Mahkemesi, sözlerin ifade ve eleştiri özgürlüğü sınırları içerisinde kaldığına ve Altınkaynak’ın beraatine karar vermişti. Beraat kararı Yargıtay 18. Ceza Dairesi, tarafından da onanmıştı. Ancak Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının itirazı üzerine Yargıtay Ceza Genel Kurulu sözlerin, eleştiri ve ifade özgürlüğü sınırlarını aştığına, incitici, küçük düşürücü, toplum içindeki saygınlığı zedeleyici nitelikte olduğuna ve hakaret suçunu oluşturduğuna hükmetti.
Altınkaynak “hain” ifadesi nedeniyle suçlu bulunurken Barış bildirisine imza atan akademisyenlere yönelik "Alçak, zalim, vatan haini” ifadelerini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a açılan tazminat davasında mahkeme konuşmanın “eleştiri ve karşı görüş bildirme hakkı” kullanımı olduğuna karar vermişti. Erdoğan da, mahkemeye sunduğu cevap dilekçesinde Anayasa Mahkemesi ve AİHM’nin “düşünce ve ifade özgürlüğü” içtihatlarını örnek göstermişti. Yani Erdoğan kullandığında “özgürlük” olarak kabul edilen ifade yurttaş kullanınca “hakaret” oldu.
01.10.2018
milliyet.com.tr