Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde 2024-2025 Basın Özgürlüğü Raporu’nu kamuoyuna açıkladı.
TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş, TGS Akademi’de düzenlenen basın toplantısında, gazetecilerin adliyelerde, cezaevlerinde ve karakollarda geçen bir yılı geride bıraktığını belirterek, “Anti-demokratik uygulamaların tedavisi özgür haberciliktir” dedi.
Raporda yer alan verilere göre, son bir yılda en az 29 gazeteci cezaevine girdi, halen 17 gazeteci cezaevinde bulunuyor. 313 soruşturma, 123 gözaltı işlemi, 90 ifadeye çağırma, 212 dava ve 311 yargılama dosyası gazeteciler hakkında açıldı. Bu davalar sonucunda toplamda 137 yıl 23 gün hapis cezası ve 161.980 TL adli para cezası verildi.
Raporda ayrıca gazetecilerin ekonomik koşullarına da yer verildi. TGS’nin yaptığı ankete göre, gazetecilerin yarısı kendini yoksul hissediyor, çoğunluğu alım gücünün düştüğünü belirtirken, mesleği bırakmaya hazır olduğunu ifade edenlerin oranı da dikkat çekici.
RTÜK’ün 59 ayrı idari para cezası vererek yaklaşık 87 milyon TL ceza kestiği belirtilen raporda, SZC TV’nin ekranının 10 gün karartıldığı, Açık Radyo’nun ise karasal yayın lisansının iptal edildiği hatırlatıldı.
TGS, çözümün sendikal örgütlenmeden geçtiğini vurguladı.
3 Mayıs 2025
Türkiye Gazeteciler Sendikası