24 Haziran’da yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerini izlemek üzere Türkiye’nin davet ettiği Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) heyeti Türkiye’deki ilk temaslarının ardından bir rapor yayımladı.
Türkiye'ye gelerek 8-10 Mayıs tarihlerinde incelemelerde bulunan AGİT heyet, seçimlerde 28 uzun dönemli ve 350 kısa dönemli gözlemcinin bulunmasını ve seçimlerin ülke genelinde yaygın şekilde gözlemlenmesini istedi. İlk değerlendirmede, yasal mevzuatın büyük oranda değiştiğine dikkat çekilirken, daha önceki tavsiyelere de uyulmadığı anımsatıldı. Özellikle seçim yasalarına yönelik düzenlemelerde partiler arasında kapsayıcılık ve uzlaşı eksikliği olduğu vurgulandı. Bu değişiklikler nedeniyle de “tarafsızlık” ilkesi ve alt düzeylerde seçim gününe yönelik düzenlemeler konusunda endişeli olunduğu kaydedildi. İdari kaynakların kötü kullanılması ve eşit kampanya koşullarına yönelik kaygıların altı çizilirken, OHAL nedeniyle alınan güvenlik önlemlerinin de özgür kampanya yapmaya engel olabileceği ve seçmenlerin bastırılmasına yol açabileceğine dikkat çekildi.
Medya ortamının “hükümetteki partiyle ilişkili olduğu”nun vurgulandığı raporda “otosansür ve gazetecilere yönelik baskı” nedeniyle analitik bir takibin sınırlı olacağı belirtildi. Çok sayıda medya organının belli partilerin adayları hakkında haberlerini kısıtladığı da belirtilen raporda, mevzuata rağmen seçim gözlemcilerine gözetleme olanağı sağlanmadığı ifade edildi.
22.05.2018
cumhuriyet.com.tr