Bugün 3 Mayıs, Dünya Basın Özgürlüğü Günü… Dünyanın en büyük gazeteci hapishanesi olan Türkiye 3 Mayıs’a yine karanlık bir tablo ile giriyor. Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün her yıl yayınlandığı Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde Türkiye, geçtiğimiz sene olduğu üzere bu yıl da 180 ülke arasında 157’nci sırada yer aldı. Freedom House'un 2019 raporuna göre de “Basının özgür olmadığı ülkeler” arasında yer almaya devam ediyor.
Aynı zamanda dünyada en fazla gazetecinin hapiste olduğu ülke olarak kayda geçen Türkiye’de Gazeteciler Sendikasının verilerine göre 142 gazeteci cezaevinde. Bu gazetecilerin çoğunluğu üç temel suçlama ile hapis yatıyor: “Darbe”, “terör örgütü üyeliği” ve “terör propagandası”.
Bianet’in verilerine göre 2019’un ilk üç ayında mahkemeye çıkan 204 gazeteciden 16’sı toplamda 50 yıldan fazla hapse mahkum edildi. Ayrıca 3 ayda 16 gazeteci “Erdoğan’a hakaret” suçlamasının sanığı/şüphelisi oldu. Gazeteciler hakkında 17 yeni dava ve 2 yeni soruşturma açılan Nisan’da da yargılamaları tamamlanan 10 gazeteci toplamda 14 yıl 7 ay hapis cezasına çarptırıldı.
Wikipedia’nın 2 yıldır sansürlü olduğu Türkiye’de Her yıl binlerce yazıya internette erişim engelleniyor, sosyal medyada bir ‘like’ (beğenme) hapis nedeni oluyor.
Uluslararası Basın Enstitüsü’nün hazırladığı rapora göre medyanın yaklaşık yüzde 95’i hükümetin etkisi altına.Sadece 2019’un ilk 3 ayında 40 gazeteci işsiz kaldı. Toplamda işsiz gazeteci sayısı ise 10 binin üzerinde.
03.05.2019
euronews.com/bianet.org/evrensel.net