Ankara 3. Sulh Ceza Hâkimliği’nin, Jandarma Genel Komutanlığı’nın talebiyle ile bianet.org’un da dahil olduğu 136 internet sitesi ve sosyal medya hesabına erişim engeli getirmesinin ardından “Haber Alma Özgürlüğü Kısıtlanamaz” başlığıyla bir imza kampanyası başlatıldı.
Kampanyanın çağrı metninde şu ifadelere yer verildi:
“Gerçek ve doğru haber alma hakkımız engellenemez; yayını engellenen Bianet’e ve tüm karartılan dijital haber kanallarına ÖZGÜRLÜK talep ediyoruz! 3. Sulh Ceza hakimliğinin verdiği bu haksız kararın en kısa sürede kaldırılmasını talep ediyoruz!”
Öte yandan erişim engelleri gerek ulusal gerekse uluslararası düzenlemde yoğun tepkilere neden oldu; “ifade özgürlüğüne ve bağımsız basına saygı gösterilmesi, erişim engelinin “derhal kaldırılması” çağrısı yapıldı.
Kararın, “halkın haber alma hakkını engelleme girişimi” olarak değerlendiren Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Türkiye Gazeteciler Sendikası, DİSK Basın-İş, Sınır Tanımayan Gazeteciler, Çağdaş Gazeteciler Derneği ve Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği, mahkeme kararının hukuki bir gerekçeye dayanmadığına dikkat çekti.
Erişim engeli kararının derhal kaldırılması gerektiği söylenen İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) “Doğrudan ifade özgürlüğüne ve basın özgürlüğüne yönelik baskı, saldırı ve sansür anlamına gelmektedir” dedi. İstanbul, İzmir, Ankara, Diyarbakır Baro başkanları konuyla ilgili yaptıkları açıklamalarda “Temel hak ve özgürlüklerin yargı eliyle gasp edildiği” vurgulandı.
Kararın “derin endişeye” yol açtığını belirten AGİT Medya Özgürlüğü Temsilcisi Harlem Désir, “İfade özgürlüğünün önemli ölçüde sınırlandırıldığını ortaya koyan erişim engeli kararı Türkiye’nin basın özgürlüğü taahhütlerini de baltalamaktadır.” dedi.
“Haber engellenebilir bir şey değildir” açıklamasını yapan Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) kararın iptal edilmesi çağrısı yaptı. Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü “keyfi ve gaddarca” olarak nitelendirdikleri mahkeme kararının iptalini talep etti. Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ) ve Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ), “korkunç” olarak tanımladıkları yasak kararını Avrupa Konseyi’ne taşıdı.
Change.org üzerinden başlatılan imza kampanyasına katılım için tıklayınız.
07.08.2019
bianet.org