Genel
- Yargıtay 3. Ceza Dairesi, milletvekili seçilen Gezi Parkı davası tutuklusu Can Atalay hakkında ihlal kararı veren Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) hükmünü tanımadı, yetmedii, AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulundu ve bu başvuruyu incelemek için bir de savcı görevlendirdi. Suç duyurusu dilekçesi mevzuat gereği AYM’ye sunulacak ve kendisi hakkında karar verecek olan AYM’nin bu kararı da bir ilk olacak. Ayrıca Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesi için TBMM’ye yazı gönderilmesine de karar verdi. Hukukçular ve Barolar Birliği, kararı “Anayasal düzene karşı açık bir başkaldırı” olarak tanımlarken iktidar cephesi Yargıtay’ı “milli yargı” ilan etti; Erdoğan’ın “baş hukukçusu” Mehmet Uçum, “Yargıtay Milli Yargıdır, savunulacaktır” dedi. Atalay hala tutuklu.
- İktidar, bunu da fırsata çevirerek yine anayasa değişikliğini gündeme getirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Biz tartışmada taraf değil, hakem konumundayız. derken, iktidarın küçük ortağı MHP lideri Bahçeli, bir kez daha AYM’nin kapatılması çağrısı yaptı; “AYM, hukuk düzeninin safrası ve sancısıdır” dedi. Oysa Anayasa hiç de öyle demiyor:
MADDE 153- Anayasa Mahkemesinin kararları kesindir. … Resmî Gazetede hemen yayımlanır ve yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını, gerçek ve tüzelkişileri bağlar. NOK-TA.
- Anayasayı her fırsatta çiğnemekten geri durmayan ve AYM’yi hedef alan iktidar, çıkardığı “yargı krizini” fırsata çevirerek anayasa değişikliğini gündeme getirirken Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, anayasa değişikliğine ilişkin “Darbe döneminde hazırlanan mevcut Anayasa’nın, hukukun üstünlüğünü esas alan bir anlayışla hak ve özgürlükler çerçevesinde yenilenmesi elzemdir” dedi. Tunç; bugüne kadar 19 değişiklik paketiyle 184 değişiklik yapıldığını vurguladığı Anayasa’nın, “yamalı bir bohça hâline geldiğini” savundu.
- Öte yandan aynı AYM; “Dezenformasyon ile Mücadele Yasası” denilen, ancak kamuoyunda “Sansür Yasası” olarak bilinen düzenlemenin iptal başvurusunu reddetti. Mahkeme, “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçuna hapis öngören düzenlemeyi Anayasa’ya uygun bulurken basın örgütleri karara tepki gösterdi. ‘‘Yasa basın üzerinde Demokles’in kılıcı gibi sallanacak”.
- Dokunulmazlıklarının kaldırılması talebiyle 9 milletvekili hakkında hazırlanan toplam 11 fezleke daha Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne gönderildi. Erdoğan, milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin sürecin yavaş işlediğinden şikayetçi. Meclis gündeminde, büyük çoğunluğu HEDEP’li milletvekillerine ait olmak üzere, toplam 719 dosya bulunuyor
- Cumhurbaşkanı Erdoğan; Türkiye’nin, kadına şiddetle mücadeleye karşı uluslararası bir anlaşma olan İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesinin “en ufak olumsuz etkisi olmadığını” söyledi. Oysa Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun verilerine göre, 2023 yılında Türkiye’de 367 kadın erkekler tarafından katledildi. Her gün 1 kadın.
- Uluslararası Demokrasi ve Seçim Yardımı Enstitüsü’nün 2023 yılı raporunda Türkiye, “hukukun üstünlüğü” kategorisinde 173 ülke arasında 148. sırada yer aldı. Azerbaycan, Belarus ve Rusya ile birlikte Türkiye Avrupa’da “demokratik olmayan” dört ülkeden biri.
- Arama motoru Google’dan en fazla içerik kaldırma talebinde bulunan dördüncü ülke olan Türkiye’de, son 10 yılda, hükümet kurumları ve mahkemeler 90 bin 400 içeriğin kaldırılmasını istedi.
- TTB Merkez Konseyi üyeleri görevden alındı. İktidar tarafından hedef alınan Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı ve Merkez Konseyi üyelerinin görevden alınması talebiyle açılan dava sonuçlandı. Ankara 31. Asliye Hukuk Mahkemesi, konsey üyelerinin görevden alınmasına ve TTB’nin bir ay içinde kongre yapmasına karar verdi.
- İçişleri Bakanlığı, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer hakkında 9 Eylül’de İzmir’in kurtuluşu törenlerinde yaptığı konuşmada Osmanlı Devleti’ne ve son padişah Vahdettin’e hakaret ettiği iddiasıyla soruşturma başlattı. Bakanlık, söz konusu konuşmasının ardından Erdoğan tarafından hedef gösterilen belediye başkanının Osmanlı’yı ve yöneticilerini hedef gösterdiğini, kişinin hatırasına hakaret, halkı kin ve düşmanlığa tahrik suçlarını işlediğini iddia etti.
- Hrant Dink suikastının tetikçisi Ogün Samast, 16 yıl 10 aylık tutukluluğunun ardından “iyi halli” olduğu gerekçesiyle tahliye edildi.
- Cumartesi Anneleri, 5 yıldan sonra Galatasaray Meydanı’nda ilk kez müdahale olmadan toplandı ve açıklama yaptı.
Kolluk Müdahaleleri
- 25 Kasım eylemlerine polis saldırısı Diyarbakır Valiliği tarafından yasaklanan 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşın Uluslararası Mücadele Günü kapsamında yapılmak istenen yürüyüşe müdahale eden polis, 3 kişiyi darp ederek gözaltına aldı. Şırnak’ta yapılan yürüyüşe de müdahale eden polis, 3’ü gazeteci 21 kişiyi darp ederek gözaltına aldı. İstanbul’un Şişli ilçesinde yapılmak istenen yürüyüş de polis tarafından engellendi.
- Gözaltına alınan sendika yöneticileri Urfa’da sendika üyesi olduğu gerekçesiyle bir işçinin işten çıkartılmasını protesto etmek için işyeri önünde yapılan basın açıklamasın müdahale eden jandarma, Birleşik Tekstil Dokuma ve Deri İşçileri Sendikası (BİRTEK-SEN) Genel Başkanı Mehmet Türkmen ile sendika temsilcileri Çayan Dursun ve Mazlum Ayçiçek’i gözaltına aldı.
- İsrail protestosuna polis müdahalesi Bursa’nın Gemlik ilçesinde, İsrail’in Gazze’ye dönük saldırılarını protesto etmek için Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) ilçe binasının önünde yapılan eylemde 2 kişi polis tarafından gözaltına alındı.
- Eylem yapan işçiler gözaltına alındı. Sendikalı oldukları için işten çıkarılan ve hakları için mücadele eden Agrobay işçilerinden 6’sı “Hakkımızı verin” pankartı açtıkları için gözaltına alındılar.
- PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecritin sona ermesi talebiyle İstanbul, İzmir, Diyarbakır, Van ve Urfa’da yapılmak istenen yürüyüşlere polis müdahale etti, 5 kentte toplam 164 kişi gözaltına alındı.
- Kars Cumhuriyet Savcılığı, Kürt siyasetçi ve hak savunucusu Mahmut Alınak hakkında aralarında kaleme aldığı “Kürdistan’da Ölümsüz Aşk” isimli yeni romanına dair yaptığı paylaşımın da olduğu sosyal media paylaşımları nedeniyle “halkı kin ve düşmanlığa sevk etmek” ve “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla soruşturma başlattı.
- “Çete lideri olmakla suçlanan Turhan Döner ve Emirhan Döner’e tahliye kararı” başlıklı haber nedeniyle halktv.com.tr Yazı İşleri Müdürü Dinçer Gökçe, “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçlamasıyla gözaltına alındı.
- Antalya’da Cumhuriyet Bayramı törenindeki konuşmasında Cumhuriyet’in yok edilmeye çalışıldığını söyleyen ve “Türkiye Yüzyılı masalına herkesi inandırmaya çalışanlar…”diyen özel bir eğitim kurumunda çalışan edebiyat öğretmeni E.K., “halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve aşağılama” suçlamasıyla gözaltına alındı.
Soruşturmalar
- T24 yazarı Gazeteci Tolga Şardan “MİT’in Cumhurbaşkanlığına verdiği rapor”la konusu yazısı nedeniyle tutuklandı.
- HDP eski milletvekili Huda Kaya, 6-9 Ekim 2014 Kobani eylemleri sırasında yaptığı konuşmalar gerekçe gösterilerek tutuklandı..
- Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin öldürülmesiyle ilgili 3’ü polis 4 kişinin yargılandığı davanın görülmesine Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Mahkeme, Elçi ailesinin avukatlarının Tahir Elçi’nin öldürüldüğü yerde keşif yapılması ve kamera kayıtlarının yeniden incelenmesi yönündeki taleplerini reddetti ve duruşmayı 6 Mart 2024 tarihine erteledi.
- Adalet isteyen Emine Şenyaşar’a açılan davalar. Eşi ve iki oğlu, AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın koruma ve yakınları tarafından katledilen ve Urfa Adliyesi önünde başlattığı nöbet ile adalet isteyen Emine Şenyaşar, hakkında açılan iki ayrı davada mahkemeye çıktı. Yıldız’ın şikayeti üzerine “hakaret” suçlamasıyla Şanlıurfa 4. Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın duruşması 27 Haziran’a; “devleti aşağılamak” (TCK 301. madde) suçlamasıyla Şanlıurfa 5. Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın duruşması ise 22 Şubat’a ertelendi.
- Selçuk Mızraklı’ya yeniden aynı ceza verildi. “Örgüt üyeliği” suçlamasıyla 9 yıl 4 ay 15 gün hapse mahkum edilen ve yerine kayyım atanan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Selçuk Mızraklı’nın Yargıtay’ın savunma hakkının engellenmesi, hükmün eksik inceleme ve tesbitlere dayanması gerekçesiyle verdiği bozma kararı sonrası Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden yargılandığı davada mahkeme yine aynı hapis cezasına hükmetti, tutukluluk halinin devamına karar verdi.
- Geçtiğimiz hafta tahliye edilen Hrant Dink cinayetinin faili Ogün Samast hakkında “örgüt adına suç işlemek” iddiasıyla yeni iddianame hazırlandı. Ancak dosya zamanaşımı kapsamında.
- Gazeteci Ayça Söylemez’e açılan dava Şubat 2020’de BirGün gazetesinde yayınlanan, dönemin ağır ceza mahkemesi başkanı, şimdi Adalet Bakan Yardımcısı Akın Gürlek’in yargı erki içerisindeki yükselişini konu edinen “Yetenekli hakim bey” yazısı nedeniyle “terörle mücadelede görev almış kişileri hedef göstermek” ile suçlanan gazeteci Ayça Söylemez’in ilk duruşması İstanbul 29. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Davaya konu yazısında; gazeteci Canan Coşkun, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, HDP’ninönceki Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Şebnem Korur Fincancı, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) üyesi avukatlar, Barış Akademisyenleri, Sözcü gazetesi yönetici, yazar ve çalışanlarını Gürlek’in yargıladığını yazan gazetecinin yargılanmasına 19 Mart’ta devam edilecek.
- Gazeteci ve ekonomist Mustafa Sönmez hakkında 2016, 2018 ve 2019 yıllarına ait üçayrı sosyal medya paylaşımı nedeniyle “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla dava açıldı. Sönmez, sosyal medya paylaşımları nedeniyle “Erdoğan’a hakaret” suçlamasıyla hakkında açılan beşinci dava kapsamında İstanbul Anadolu 30. Asliye Ceza Mahkemesi’nde 13 Şubat’ta yargılanmaya başlanacak.
- Gazeteci Canan Coşkun’un yeniden nyargılanmasına başlandı. 2016 yılında Cumhuriyet gazetesinde yayımlanan “Türkü Söylediler Tutuklandılar” başlıklı haberi nedeniyle “terörle mücadelede görev almış kişileri hedef gösterme” suçlamasıyla yargılanıp mahkum edilen gazeteci Canan Coşkun, Anayasa Mahkemesi’nin verdiği ifade özgürlüğü ihlali kararı sonrası İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden yargılanmaya başlandı. Bir sonraki duruşma 22 Şubat’ta görülecek.
- Boğaziçi protestosuna açılan dava. Boğaziçi Üniversitesi’ne atanan kayyım rektörü protesto etmek için 3 Şubat 2021 tarihinde İzmir’de yapılan eylemde gözaltına alınan ve “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla yargılanıp mahkum edilen Emine Akbaba ve İrem Çelikbaş, istinaf mahkemesinin bozma kararı sonrası İzmir 41. Asliye CezaMahkemesi’nde yeniden yargılandıkları davada aynı suçlamayla 10’ar ay hapse mahkum edildiler. Cezaları ertelendi.
- Mahkum edilen çevre savunucularının istinaf başvurusu reddedildi. Dünya Bankası verilerine göre ülkelerinde en çok kamu ihalesi alan şirketler sıralamasında birinci durumda olan LİMAK’ın Muğla’nın Milas ilçesine bağlı İkizköy’deki Akbelen Ormanı’nda, termik santrale yakıt sağlayan linyit madeni sahasının genişletilmesi için ağaçları yok etmesine karşı mücadele eden hak savunucuları Gülören Demir ile Füsun Ergün’e “jandarmaya mukavemet” ve “jandarmaya hakaret” iddiasıyla verilen mahkumiyet kararlarına yapılan istinaf başvurusu, İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 10. Ceza Dairesi tarafından reddedildi.
- Habere yorum yapan yurttaşa açılan dava AKP’li eski vekil Muhammed Murtaza Yetiş hakkında 2021 yılında BirGün gazetesinde yayımlanan “AKP’li eski vekile Kızılay’dan maaş!” başlıklı habere sosyal medya üzerinden “Hortumculardan kurtulsak refah içindeolacağız” diye yorum yapan Önder Öner isimli yurttaş, “hakaret” suçlamasıyla 1.740 TL adli para cezasına mahkum edildi. Mahkeme hükmün açıklanmasını geri bıraktı.
- Yazar Gökhan Yavuzel’e açılan dava 2021 yılında gazetedavul.com internet sitesinde yayımlanan “Sanat ve iktidar ilişkisi” başlıklı yazısı nedeniyle “halkı kin ve düşmanlığa tahrik” ile suçlanan yazar Gökhan Yavuzel’in yargılanmasına Şanlıurfa 4. Asliye Ceza Mahkemesi’nde başlandı. Davanın ikinci duruşması 23 Şubat’ta görülecek.
- Gazeteci Yıldız Tar’a açılan soruşturma Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı; Kaos GL editörü Yıldız Tar hakkında, Diyarbakır’da 18 gazetecinin yargılandığı iddianameyi hazırlayan savcı ile bu gazetecilerin yargılandığı davanın hâkiminin tayinini haber yapan gazetecilerin gözaltına alınmasını eleştirdiği “Şöhret olmak isteyen hâkim vesavcılar memleketi” başlıklı yazısı nedeniyle “terörle mücadelede görev almış kişileri hedef göstermek” suçlamasıyla soruşturma başlattı.
- Hak savunucusu Aktar’a açılan dava Gözaltına alınan meslektaşının bürosunda yapılan polis aramasına avukat olarak eşlik eden ve yaşanan hukuksuzlukları kayıt altına aldığı tutunağı sosyal medya hesabı üzerinden paylaşan hak savunucusu, Diyarbakır Barosu eski Başkanı Mehmet Emin Aktar’ın “terörle mücadelede görev almış kişileri hedef göstermek” suçlamasıyla yargılanmasına Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlandı. Bir sonraki duruşma 29 Şubat’ta.
- Sosyal medya paylaşımları nedeniyle “örgüt propagandası yapmak” ile suçlanan gazeteci Neşe İdil’in yargılanmasına İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlandı. Davanın ikinci duruşması 20 Şubat’ta.
- Gerçek Gündem sitesinde Nisan ayında yayınlanan “Muhammed Yakut, Erdoğan’ın avukatı Mustafa Doğan İnal’ı neden tehdit etti? FETÖ Borsası iddialarının olduğu silahlı saldırıda iddianame çıktı” başlıklı haber nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eski avukatı Mustafa Doğan İnal’a “iftira” ve “hakaret” ile suçlanan gazeteci Furkan Karabay’ın yargılanmasına İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde başlandı. Davanın ikinci duruşması 29 Şubat’ta görülecek.
- 2021 yılında Adana’da ekonomik kriz ve zamlarla ilgili yapılan basın açıklaması ve atılan sloganlar nedeniyle “Cumhurbaşkanına hakaret” ile suçlanan Türkiye İşçi Partisi (TİP) vüyesi 7 kişinin yargılandığı davada 6 kişi beraat ederken, Adana 35. Asliye Ceza Mahkemesi partinin Seyhan İl Başkanı Hakan Çayan’I okuduğu basın metnini gerekçe göstererek 1 yıl 2 ay hapse mahkum etti. Ceza ertelendi.
- Yazar-şair Gökhan Yavuzel, Şanlıurfa 5. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından “terör örgütü propagandası yapmak” suçlamasıyla mahkum edildi. Mahkeme heyeti, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi.
- Van’da 2022 yılında yapılan 8 Mart mitinginde seslendirdiği şarkı gerekçe gösterilerek “örgüt propagandası yapmak” suçlamasıyla 1 yıl 3 ay hapse mahkum edilen sanatçı Şilan Emine Yüksekkaya, istinaf mahkemesinin bozma kararı sonrası Van 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden yargılanmaya başlandı. Duruşma 16 Ocak’a ertelendi.
- Yargıda rüşvet iddialarını yazan avukata “ev hapsi”. Adliyede rüşvet alındığı iddialarına ilişkin, kendi başından geçen olayları anlattığı sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek hakkında yakalama kararı çıkarılan avukat Eyyup Akıncı, “sansür yasası” ile ceza kanununa eklenen “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçlamasıyla Küçükçekmece 1. Sulh Ceza Hakimliği tarafından ev hapsine mahkûm edildi.
- Gerçek Gündem haber internet sitesinde, “AYM’ye Günler Önce Şikâyet Edildi: Başkan Adayı İrfan Fidan’ın ‘Adalet’ Sicili” başlığıyla yayımlanan haber nedeniyle “terörle mücadelede görev almış kişileri hedef göstermek” ile suçlanan gazeteciler Faruk Eren ve Furkan Karabay’ın yargılanmasına Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlandı. Davanın ikinci duruşması 5 Mart’ta görülecek.
- Emine Ayna’ya hapis cezası 2013 ile 2016 yılları arasında katıldığı eylem ve etkinliklerde yaptığı konuşmalar gerekçe gösterilerek yargılanan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) eski Eş Genel Başkanı ve Diyarbakır eski Milletvekili Emine Ayna, Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından “örgüt propagandası yapma’’ suçlamasıyla 2 yıl 6 ay hapse mahkum edildi.
- Bildiriye “Erdoğan’a hakaret” davası Bolu’da geçtiğimiz Mayıs ayında yapılan seçimler kapsamında Sol Parti tarafından hazırlanan bildiriyi dağıtan 4 parti üyesi hakkında “Cumhurbaşkanına hakaret” iddiasıyla dava açıldı.
- Cumhuriyet gazetesinde yayımlanan “Hatırlı Fetöcüler nasıl kurtarılıyor” ve “Savcı Bey geliyorum, bu yazıyı da ekleyin” başlıklı haber ve yazısı nedeniyle “kamu görevlisine hakaret” ile suçlanan gazeteci Barış Terkoğlu’nun yargılanmasına İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde başlandı. Davanın ikinci duruşması 22 Şubat’ta görülecek.
- Mardin’de 6 Ekim’de yapılan ev baskınlarında gözaltına alınan Mezopotamya Ajansı (MA) muhabiri Ahmet Kanbal hakkında, Mezopotamya Ajansı’nda yayınlanan bir haberi paylaştığı için “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla Mardin 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı.
- Dinlenen şarkılar suç delili sayıldı. Mersin’de Mayıs ayında gözaltına alınan Halkların Demokratik Partisi (HDP) üye ve yöneticisi 7’si tutuklu 11 kişi hakkında parti çalışmaları kapsamında katıldıkları eylem ve etkinlikler, katıldıkları taziyeler, sosyal media paylaşımları gerekçe gösterilerek “örgüt üyeliği” iddiasıyla dava açıldı. Mersin 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edilen iddianamede dinlenilen Kürtçe şarkılar da suçlama konusu yapıldı.
- Bilim Estetik Kültür Sanat Araştırmaları Vakfı’nın (BEKSAV) Onur Ayı etkinlikleri kapsamında düzenlediği ancak Kaymakamlık tarafından yasaklanan “Pride” filminin gösteriminde gözaltına alınan 8 kişinin “2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet” iddiasıyla yargılanmasına İstanbul Anadolu 45. Asliye Cezam Mahkemesi’nde başlandı. Bir sonraki duruşma 30 Ocak’ta görülecek.
- Kanun hükmünde kararname (KHK) ile kapatılan Özgür Gündem gazetesi ile dayanışma amacıyla yazdığı makale nedeniyle “terör örgüt propagandası” suçlamasıyla 1 yıl 3 ay hapse mahkum edilen yazar Dilşah Kocakaya Yargıtay’ın onama kararınınardından tutuklandı.
Eylem yasakları
- Van ve Urfa’da basın açıklaması, bildiri dağıtımı ve her türlü protesto eylemi ve benzeri etkinlikler valilikler tarafından yasakladı.
- 3 kentte valilikler tarafından her türlü eylem ve etkinlikler yasaklandı. Yasaklar; Şırnak’ta 7, Van’da 4 ve Bitlis’te 2 günlük sürelerle ilan edildi.
- PKK lideri Abdullah Öcalan’a yönelik tecride dikkati çekmek için yapılmak istenen yürüyüş öncesi Bursa Valiliği kent genelinde her türlü eylem ve etkinliği 7 gün süreyle yasakladı. İl dışından kente girişe de kısıtlama getirildi. Bursa Valiliği’nin yasak kararına atıf yapan Diyarbakır Valiliği de söz konusu yürüyüş ile alakalı her türlü eylem ve etkinliği kentgenelinde 4 gün süreyle yasakladı. Öte yandan Van Valiliği bu hafta sonunu da es geçmedi, kentte her türlü etkinlik ve eylemler iki gün süreyle yasaklandı.
- Cizre Kültür ve Sanat Festivali kapsamında yapılacak konser, Şırnak Cizre Kaymakamlığı tarafından yasaklandı. Konserin gerçekleşeceği salon mühürlenirken festival kapsamında düzenlenen çocuk sanat atölyesi de kaymakamlık tarafından yasaklandı.
- Kocaeli Valiliği; Kürt Dili Hareketi Derneği’nin Kürtçe dil hakları taleplerine dikkat çekmek için yapacağı Ankara yürüyüşü kapsamında il genelinde yapılacak yürüyüş, basın açıklaması, bildiri dağıtımı gibi her türlü eylem ve etkinliği “milli güvenliğin sağlanması, kamu düzeni ve güvenliği ile genel asayişin korunması” gerekçesiyle 7 gün süreyle yasakladı.
Erişim engelleri
- Anayasa Mahkemesi (AYM), Artı Gerçek haber sitesinde 15 Ekim 2019’da yayınlanan “Karakoldan ‘havan mermisi’ yanıtı: Deneme amaçlı biz atıyoruz” başlıklı habere Ankara 5. Sulh Ceza Hâkimliği’nin kararıyla getirilen erişim engelinin ifade ve basın özgürlüğü ihlali olduğuna hükmetti.
- Kırşehir Vali Yardımcısı Alper Balcı hakkında cinsel taciz, hakaret ve tehdit iddiasıyla yürütülen soruşturmanın kapatılmasıyla ilgili internet sitemizde yayınlanan haberin de arasında olduğu 33 online içeriğe Sakarya Sulh Ceza Hakimliği kararıyla erişim engeli getirildi.
- Depremzedeler için toplanan yardımları seçim yatırımı olarak marketlere sattığı öne sürülen Yozgat Boğazlıyan Belediyesi; Twitter ve Facebook’ta “Boğazlıyan Belediyesi” ve “Boğazlıyan belediyesi deprem yardımı” konularında arama yapılmasını yasaklattı. Boğazlıyan Sulh Ceza Hakimliği kararıyla, konuyla ilgili haber ve sosyal medya gönderileri ve bu arama sonuçlarını gösteren adresler için erişim engeli kararı alındı.
- Lisans dayatmasına karşı çıktığı için 2022 yılında Radyo Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) talebiyle erişime engellenen Deutsche Welle (DW) Türkçe’nin yayınını sürdürdüğü adreslere, RTÜK’ün talebi ve Ankara 9. Sulh Ceza Hakimliği’nin kararıyla bir kez daha erişim engellendi.
- Halkbank’ın “suç örgütü lideri olmak” suçlamasıyla tutuklu bulunan Ayhan Bora Kaplan’a teminatsız 700 milyon TL kredi verdiği iddiasıyla ilgili haber, köşe yazıları ve sosyal media paylaşımları, bankanın talebi üzerine İstanbul Anadolu 2. Sulh Ceza Hakimliği tarafından- erişime engellendi.
- Sağlık Bakanlığı eski Müsteşarı Eyyüp Gümüş hakkındaki iddialarla ilgili haberler, İstanbul 10. Sulh Ceza Hakimliği kararıyla erişime engellendi.
- RTÜK cezaları Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK); Tele1, Halk TV, Flash Haber ve KRT kanallarına ceza kesti. Kurul, gazeteci Merdan Yanardağ’ın TELE1’deki “18 Dakika” programındaki ifadeleri nedeniyle iki kez yüzde 3, bir kez de yüzde 5 idari para cezası; “Kayda Geçsin” programında gazeteci Timur Soykan’ın “Sinan Ateş cinayeti” ve “Nasıl Olacak” programında da gazeteci Bahadır Özgür’ün IŞİD ile ilgili değerlendirmeleri nedeniyle Halk TV’ye iki kez yüzde 3 idari para cezası; Zafer Arapkirli’nin “Medya Terapi” programında “köprü ve otoyol zamları” ve “Fidan-Blinken tokalaşması” ile ilgili değerlendirmeleri nedeniyle KRT’ye iki kez yüzde 3 idari para cezası ve Fatih Ertürk’ün “Başkentte Gündem” programında “5 Bin TL’lik emekli ikramiyesi” ile ilgili değerlendirmeleri nedeniyle de Flash Haber’e yüzde 3 idari para cezası yaptırımı uyguladı.
- Zonguldak’ta Kılıçlar Madencilik tarafından cüruf tesisi kurulmasına tepki gösteren Alaplı ve Ereğli Çevre Gönüllüleri’nin cürufun TÜBİTAK’ın verdiği karar doğrultusunda “tehlikeli atık” sayılması için başlattığı imza kampanyası, Ereğli Kaymakamlığı tarafından genel sağlığa, kamu güvenliğine, asayişin devamlılığına aykırı olduğu öne sürülerek yasaklandı.
- Pentagon ile CIA gibi yapılara danışmanlık veren bir şirketin Türkiye’deki kaynaklarından biri olduğu iddiası başta olmak üzere Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın ile ilgili iddiaları içeren 479 haber, Kalın’ın talebi üzerine, İstanbul 4. Sulh Ceza Hakimliği’nin kararıyla erişime engellendi.
- Gazeteci Tolga Şardan’ın tutuklanmasına gerekçe gösterilen “MİT’in Cumhurbaşkanlığı’na sunduğu ‘yargı raporu’nda neler var?” haberi, İstanbul CumhuriyetBaşsavcılığı’nın talebiyle İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği tarafından erişime engellendi.
- Adliyede “rüşvet çarkı” haberleri bir kez daha sansürlendi. Yargı mensuplarının para karşılığı tahliye ve erişim engeli kararları vermesiyle ilgili İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı’nın Hakimler ve Savcılar Kurulu’na yaptığı şikayet ile gündeme gelen “rüşvet çarkı” iddialarıyla ilgili haberlere bir kez daha erişim engeli getirildi.
- Bakanlık kaçırılan çocukla ilgili haberleri sansürletti. Aile Bakanlığının, Ezidi bir çocuğu onu kaçırıp satışa çıkaran IŞİD’li aileye teslim etmesiyleilgili haberler ve konuyla ilgili çeşitli haberlerin sansürlenmesi ile ilgili haberler, Bakanlığın talebi üzerine Ankara 4. Sulh Ceza Hakimliği kararıyla erişime engellendi.
- BirGün gazetesi yazarı Timur Soykan’ın ortaya çıkardığı, İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı İsmail Uçar’ın Hakimler ve Savcılar Kurulu’na gönderdiği mektupla kamuoyu gündemine gelen “adliyedeki rüşvet çarkı” haberlerine yönelik sansür sürüyor. İstanbul 4. Sulh Ceza Hakimliği kararıyla, konu ile ilgili 76 haber, yazı, video ve paylaşım daha erişimeengellendi.
- Gazeteci Barış Pehlivan’ın bir Yargıtay üyesi hakkında kaleme aldığı yazı nedeniyle yargılanması ve söz konusu Yargıtay üyesinin “görevi kötüye kullanma” ve “örgüt kurmak” ile suçlandığı dosyasının kapatıldığı iddiasıyla ilgili haberler, Bakırköy 2. Sulh Ceza Hakimliği’nce erişime engellendi.
- 13 işçinin yaralandığı ve 1 işçinin yaşamını yitirdiği Tosyalı Demir Çelik Fabrikası’ndaki patlamayla ilgili haber ve sosyal medya paylaşımlarına Hatay İskenderun 1. ve 2. Sulh Ceza Hakimlikleri tarafından verilen kararlarla erişim engeli getirildi.
- Milli Eğitim Bakanlığı’ndaki kadrolaşma iddialarına ilişkin yayınlanan haberler, Diyarbakır 2. Sulh Ceza Hakimliği kararı ile erişime engellendi.
- Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından yayımlanan idari para cezası verilen şahıs/şirketlerin yer aldığı bültenle ilgili haberler, SPK’nın para cezası verdiği Naturel Enerji’nin talebiyle erişime engellendi. Rize Sulh Ceza Hakimliği, kaynağın SPK’nın yayımladığı bülten olan haberlerin kaynağının belirsiz olduğunu ve doğruluğu hususunda tereddüt arz ettiğini öne sürdü.