Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI), Türkiye’deki basın özgürlüğüne ilişkin hazırladığı raporunda “OHAL sonrası basın özgürlüğünde hiçbir ilerleme yok” dedi. Rapor, IPI Yönetim Kurulu Başkanı Markus Spillmann ve IPI Direktörü Barbara Trionfi’nin önderlik ettiği bir IPI heyetinin, Ankara ve İstanbul’da gazeteci, yabancı diplomat ve ülke temsilcilikleri, sivil toplum kuruluşları (STK), muhalefet partileri ile Adalet ve İçişleri Bakanlıklarının temsilcileriyle yaptığı üst düzey resmi görüşmeler sonucu hazırlandı.
Raporda yer alan tespitlerin bazıları şöyle;
– Türkiye’deki tutuklu gazetecilerin çoğu terörle ilişkin suçlar sebebiyle hapiste ve savcılar düzenli olarak sadece gazetecilerin eleştirel makalelerini ve sosyal medya aktivitelerini ‘kanıt’ olarak gösteriyor. Yargılamalar boyunca gazetecilerin hakları rutin bir şekilde ihlal ediliyor.
– Ülkedeki medya kuruluşlarının yüzde 95’i hükümet etkisi altında.
-Şu anda 155 gazeteci hapiste. Bunlardan 30’u darbe girişiminden önce, 125’i darbe girişiminden sonra tutuklandı.
– Darbe girişiminden sonra verilen hapis cezalarının toplamı 557 yıl, 10 ay ve beş müebbet.
-226 gazeteci gözaltına alındı ve hakkında soruşturma açıldı. Bunlardan 101’i serbest bırakılırken, 50’si cezaya çarptırıldı, 75’i ise hala hapiste.
Raporun tam metnine (İngilizce) https://freeturkeyjournalists.ipi.media/no-progress-toward-media-freedom-in-turkey-ipi-report-finds/ adresinden erişebilirsiniz.
13.02.2019
diken.com.tr