Bağımsız gazeteci, editör ve medya yöneticilerinin bir araya gelerek kurduğu Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI), 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü dolayısıyla yaptığı açıklamada bir kez daha Türkiye’de tutuklu yargılanan gazetecilerin serbest bırakılmasını istedi. Türkiye’nin en fazla gazetecinin hapiste olduğu ülke olarak anıldığının altını çizen IPI, Erdoğan’ın yayımladığı mesajda son 16 yılda yapılan reformlarla basının özgürleştiğini savunurken, verilerin aksini gösterdiğini belirtti.
IPI’ın güncel verilerine göre, Türkiye’de en az 157 gazeteci parmaklıklar ardında bulunuyor. Bu gazetecilerin 127’si 15 Temmuz 2016’da gerçekleşen darbe girişimini takip eden süreçte tutuklandı. Bu süreçte en az 211 gazeteci ve medya yöneticisi gözaltına alındı, tutuklandı veya cezai kovuşturmaya tabi tutuldu. 52 gazeteci cezaya çarptırıldı, 75’i ise hala tutuklu yargılanıyor. “İftira”, “hakaret” veya “üyelik ve propaganda” gibi terör suçlamalarından olmak üzere gazeteciler toplamda 492 yıl, 11 ay, 8 günlük cezaya çarptırıldı ve “anayasayı ihlal etme” suçundan 5 ağırlaştırılmış müebbet hapis verildi.
Başta Erdoğan olmak üzere resmi makamlar ise Türkiye’de basın faaliyeti dolayısıyla tutuklu yada hükümlü bulunmadığını savunmayı sürdürüyor. Son olarak CHP Ankara Milletvekili Murat Emir’in tutuklu gazeteciler sorusunu yanıtlayan Adalet Bakanlığı Türk Ceza Kanunu’nda “fikir veya ifade suçu” olarak nitelendirilebilecek bir suç tipi olmadığını, ceza infaz kurumlarında salt basın faaliyeti dolayısıyla herhangi bir hükümlü ve tutuklu bulunmadığını söyledi.
10.01.2019
evrensel.net