Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ)'nin 2018 raporuna göre dünya genelinde 251 gazeteci cezaevinde tutuluyor. 68 gazetecinin hapiste olduğu Türkiye ise rapora göre 3. kez dünyada en çok gazetecinin hapsedildiği ülke oldu.
Dünya genelinde 251 gazeteci, bir yılı daha demir parmaklıkların arkasında geçirdi. Gazetecileri Koruma Komitesi'nin (CPJ) 2018 yılına ilişkin hazırladığı rapora göre, Türkiye üst üste 3. kez en çok gazetecinin hapsedildiği ülke oldu.
Çin, Mısır ve Suudi Arabistan, 2018'de geçen seneye nazaran daha fazla gazeteciyi hapse atsa da bu alanda Türkiye hala dünyada lider konumunda. CPJ Yazı İşleri Müdürü Elana Beiser tarafından hazırlanan 2018 küresel raporu, gazetecilerin, mesleklerini icra ederken hapse atıldığını ortaya koyarken dünya genelinde basın özgürlüğünün ne durumda olduğunu gözler önüne seriyor. Dünya genelinde hapiste olan gazetecilerin yarıdan fazlası ise Türkiye, Çin ve Mısır'da bulunuyor.
"Türkiye'de 68 gazeteci, mesleki faaliyetleri nedeniyle hapiste bulunuyor" denilen CPJ raporunda, 2018'de bir önceki yıla nazaran hapisteki gazetecilerin sayısında bir azalma görüldüğünün saptandığı aktarıldı.
Raporun Türkiye ile ilgili bölümünde darbe girişimi öncesi baskıların arttığı belirtilirken "Erdoğan, 2016'daki başarısız darbe girişiminden önce baskı yapmaya başladı ancak daha sonra baskıları arttırdı ve kararnamelerle 100'den fazla basın merkezini kapattı. Gazetecilik mesleğiyle bağlantılı kişiler için de durum savunmasız bir halde" ifadelerine yer verildi.
14.12.2018
euronews.com