Anayasa Mahkemesi (AYM), “Amirallere suikast davası” sanıklarından Mehmet Orhan Yücel’in bir gazetede hakkında çıkan haberler nedeniyle şeref ve itibarın korunması hakkının ihlal edildiği iddiasını içeren başvurusu üzerine önemli bir karar aldı.
Söz konusu haberde Deniz Kuvvetleri Komutanlığı personelinin dönemin Deniz Kuvvetleri Komutan’ına suikast düzenlemeyi planladıkları, bunun için yapılacak operasyonların detay ve tarihlerini iletecek kişi olarak da Yücel’in isminin geçtiği iddiaları yer almıştı. Yücel’in bu haberlerden dolayı kişilik haklarının zedelendiği iddiasıyla açtığı davada 10 bin TL manevi tazminata hükmedilmiş ancak karar Yargıtay tarafından haberde yer alan bilgilerin Ergenekon iddianamesinde yer aldığı, yazının gerçek ve güncel bir konuya ilişkin olması nedeniyle yayımlanmasında kamu yararı bulunduğu ve kişilik haklarına saldırı oluşturabilecek bir yoruma da yer verilmediği gerekçesiyle bozulmuştu.
Yücel, karara karşı Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulunurken Yüksek Mahkeme başvuruyu “Dayanaktan yoksun olduğu” gerekçesiyle reddetti. Basın Kanunu’nun “Basın özgürdür” diye başlayan hükmünü anımsatan AYM; “Mahkemeler, gazetecilik mesleğinin nasıl yapılması gerektiğini ve gazetecilerin haber verme tekniğini belirleyemezler. Zira bir düşüncenin en iyi hangi üslup ve biçimle aktarılacağına bizzat düşünceyi dile getirenler karar verebilir. Bu bağlamda Anayasa'nın 26. maddesinin sadece ifade edilen haber ve fikirlerin içeriğini değil aynı zamanda bunların nakledilme biçimlerini de korur” dedi.
02.05.2018
birgun.net